Pięć przemian
DRZEWO
|
OGIEŃ
|
ZIEMIA
|
METAL
|
WODA
|
|||||
Kwaśny
|
Gorzki
|
Słodki
|
Ostry
|
Słony
|
|||||
Chroni
płyny ciała
|
Pobudza
przemianę materii
|
Odżywia i
nawilża
|
Rozprasza
|
Przełamuje
zastój
|
|||||
Kieruje do
wewnątrz i w dół
|
Kieruje w
dół
|
Harmonizuje
|
Kieruje w
górę i na zewnątrz
|
Kieruje w
głąb
|
|||||
Pszenica
|
Ch
|
Kasza
gryczana
|
C
|
Kasza
jaglana
|
N
|
Owies
|
C
|
||
Orkisz
|
N
|
Żyto
|
Ch
|
Kasza
kukurydziana
|
N
|
Ryż
brązowy
|
Ch
|
||
Kuskus
|
Ch
|
Prażone
zboża
|
C
|
Ryż słodki
|
C
|
Jęczmień
|
Ch
|
||
Bulgur
|
N
|
Quinoa
|
C
|
Ugotowane
zboża
|
N
|
||||
Amarantus
|
N
|
||||||||
Daktyle
|
N
|
||||||||
Figi
|
N
|
||||||||
Migdały
|
N
|
||||||||
Orzechy
laskowe
|
N
|
||||||||
Orzechy
piniowe
|
C
|
||||||||
Orzechy
włoskie
|
C
|
||||||||
Orzechy
ziemne
|
N
|
||||||||
Pestki
słonecznika
|
Ch
|
||||||||
Pestki
dyni
|
Ch
|
||||||||
Pistacje
|
C
|
||||||||
Rodzynki
|
C
|
||||||||
Sezam
|
N
|
||||||||
Siemię
lniane
|
Ch
|
||||||||
Wiórki
kokosowe
|
C
|
||||||||
Banan
|
Ch
|
||||||||
Agrest
|
Ch
|
Brzoskwinia
|
C
|
||||||
Cytryna
|
Ch
|
Czereśnia
|
C
|
||||||
Jabłko (
kwaśne )
|
Ch
|
Gruszka
|
Ch
|
||||||
Jeżyna
|
Ch
|
Jabłko
|
Ch
|
||||||
Niedojrzałe
owoce
|
Ch
|
Jagoda
|
Ch
|
||||||
Pomarańcze
|
Ch
|
Jeżyna
|
Ch
|
||||||
Porzeczka
|
Ch
|
Malina
|
Ch
|
||||||
Poziomka
|
Ch
|
Morela
|
C
|
||||||
Rabarbar
|
Z
|
Poziomka
|
Ch
|
||||||
Truskawka
|
Ch
|
Śliwka
|
N
|
||||||
Wiśnia
|
Ch
|
Winogrona
|
N
|
||||||
Winogrona
czerwone
|
C
|
||||||||
Kapusta
kiszona
|
Ch
|
Brukselka
|
N
|
Awokado
|
Z
|
Cebula
|
C
|
Bób
|
N
|
Kiełki
strączkowych
|
Ch
|
Cykoria
|
Z
|
Bakłażan
|
Ch
|
Chrzan
|
C
|
Fasola
Adzuki
|
N
|
Koperek
|
C
|
Endywia
|
Z
|
Botwina
|
Ch
|
Czosnek
|
C
|
Fasola
Mung
|
Z
|
Natka
|
C
|
Karczoch
|
Ch
|
Brokuły
|
Ch
|
Jarmuż
|
Ch
|
Fasole
suszone
|
Ch
|
Ogórki
kiszone
|
Ch
|
Sałata
|
Ch
|
Burak
|
Ch
|
Kalarepa
|
Ch
|
Glony
|
Z
|
Pomidory
|
Ch
|
Rukola
|
Ch
|
Cieciorka
|
Ch
|
Kalafior
|
Ch
|
Oliwki
|
Ch
|
Warzywa
marynowane
|
Ch
|
Radicchio
|
Ch
|
Cukinia
|
Ch
|
Kapusta
biała,czerw.,włoska
|
N
|
Soja żółta
|
Ch
|
Dynia
|
N
|
Por
|
C
|
||||||
Dynia
Hokkaido
|
C
|
Rzeżucha
|
Z
|
||||||
Fasolka
szparagowa
|
N
|
Rzodkiew
|
Ch
|
||||||
Fenkuł
|
C
|
Rzepa
|
Ch
|
||||||
Groszek,
groch
|
N
|
Seler
naciowy
|
Ch
|
||||||
Grzyby
|
Ch
|
Szczypior
|
C
|
||||||
Kapusta
pekińska
|
Ch
|
||||||||
Ogórek
|
Z
|
||||||||
Papryka
|
Ch
|
||||||||
Pataty
|
C
|
||||||||
Pieczarki
|
Ch
|
||||||||
Pietruszka
korzeń
|
N
|
||||||||
Seler
|
Ch
|
||||||||
Soczewica
|
Ch
|
||||||||
Szparagi
|
Z
|
||||||||
Szpinak
|
Ch
|
||||||||
Ziemniaki
|
N
|
||||||||
Kaczka
|
Z
|
Baranina
|
G
|
Cielęcina
|
N
|
Dzik
|
C
|
Wieprzowina
|
N
|
Kurczak
|
C
|
Jagnięcina
|
G
|
Wołowina
|
N
|
Gęś
|
N
|
Flądra
|
C
|
Kożlęcina
|
G
|
Indyk
|
N
|
Karp
|
N
|
||||
Zajac
|
Ch
|
Krewetka
|
C
|
||||||
Łosoś
|
C
|
||||||||
Małże
|
C
|
||||||||
Pstrąg
|
C
|
||||||||
Tuńczyk
|
C
|
||||||||
Węgorz
|
C
|
||||||||
Ocet
|
C
|
Kakao
|
C
|
Cukier
trzcinowy
|
N
|
Anyż
gwiaździsty
|
G
|
Glony
|
Z
|
Ocet
balsamiczny
|
C
|
Kozieradka
|
G
|
Cynamon
|
C
|
Bazylia
|
C
|
Sos sojowy
|
Z
|
Kurkuma
|
C
|
Estragon
|
Ch
|
Chili
|
G
|
Miso
|
Z
|
||
Lubczyk
|
C
|
Lukrecja
|
N
|
Curry
|
G
|
Sól
|
Z
|
||
Mak
|
C
|
Miód
|
N
|
Czosnek
|
C
|
||||
Oregano
|
C
|
Olej
słonecznikowy
|
Ch
|
Czarnuszka
|
C
|
||||
Rozmaryn
|
C
|
Olej
sezamowy
|
Ch
|
Gałka
muszkatołowa
|
G
|
||||
Tymianek
świeży
|
C
|
Olej z
orzechów wł.
|
C
|
Gorczyca
|
C
|
||||
Produkty
prażone
|
C
|
Oliwa z
oliwek
|
Ch
|
Goździki
|
G
|
||||
Słód
|
N
|
Imbir
świeży
|
C
|
||||||
Syrop
klonowy
|
Ch
|
Imbir
suszony
|
G
|
||||||
Szafran
|
N
|
Kardamon
|
C
|
||||||
Wanilia
|
C
|
Kminek
|
C
|
||||||
Kolendra
|
C
|
||||||||
Koper
|
C
|
||||||||
Liść
laurowy
|
C
|
||||||||
Majeranek
|
C
|
||||||||
Ostra
papryka
|
C
|
||||||||
Pieprz
|
G
|
||||||||
Suszona
skórka pom./mandar.
|
C
|
||||||||
Tymianek
suszony
|
C
|
||||||||
Ziele
angielskie
|
G
|
||||||||
Jogurt
|
Ch
|
Kozi ser
|
C
|
Jajka
|
N
|
Sery
pleśniowe
|
C
|
||
Śmietana
|
Ch
|
Mleko
kozie
|
C
|
Masło
|
N
|
Sery mocno
sfermentowane
|
C
|
||
Twaróg
|
N
|
Owczy ser
|
C
|
Masło
klarowane
|
C
|
Parmezan
|
C
|
||
Mleko
krowie
|
N
|
Kuzu
|
N
|
||||||
Mleko
kokosowe
|
C
|
||||||||
Mleko
sojowe
|
Z
|
||||||||
Tofu
|
Ch
|
||||||||
Herbaty
owocowe
|
Ch
|
Kawa
czarna
|
Z
|
Soki
warzywne
|
Ch
|
Herbata
miętowa
|
Ch
|
Woda
mineralna
|
Ch
|
Sok z
cytryny
|
Ch
|
Kawa
zbożowa
|
N
|
Herbata z
rumianku
|
N
|
Herbatki
Yogi
|
G
|
Woda zimna
|
Ch
|
Soki ze
świeżych owoców
|
Ch
|
Czarna
herbata
|
Z
|
Herbata z
kopru wł.
|
C
|
||||
Jogurt
|
Ch
|
Zielona
herbata
|
Z
|
||||||
Kwaśne
mleko
|
Ch
|
Gorąca
woda
|
C
|
||||||
G - gorący
|
C -
ogrzewający
|
N -
neutralny
|
Ch -
ochładzający
|
Z - zimny
|