Pięć przemian



DRZEWO
OGIEŃ
ZIEMIA
METAL
WODA
Kwaśny
Gorzki
Słodki
Ostry
Słony
Chroni płyny ciała
Pobudza przemianę materii
Odżywia i nawilża
Rozprasza
Przełamuje zastój
Kieruje do wewnątrz i w dół
Kieruje w dół
Harmonizuje
Kieruje w górę i na zewnątrz
Kieruje w głąb
Pszenica
Ch
Kasza gryczana
C
Kasza jaglana
N
Owies
C


Orkisz
N
Żyto
Ch
Kasza kukurydziana
N
Ryż brązowy
Ch


Kuskus
Ch
Prażone zboża
C
Ryż słodki
C
Jęczmień
Ch


Bulgur
N
Quinoa
C
Ugotowane zboża
N






Amarantus
N










Daktyle
N








Figi
N








Migdały
N








Orzechy laskowe
N








Orzechy piniowe
C








Orzechy włoskie
C








Orzechy ziemne
N








Pestki słonecznika
Ch








Pestki dyni
Ch








Pistacje
C








Rodzynki
C








Sezam
N








Siemię lniane
Ch








Wiórki kokosowe
C








Banan
Ch




Agrest
Ch


Brzoskwinia
C




Cytryna
Ch


Czereśnia
C




Jabłko ( kwaśne )
Ch


Gruszka
Ch




Jeżyna
Ch


Jabłko
Ch




Niedojrzałe owoce
Ch


Jagoda
Ch




Pomarańcze
Ch


Jeżyna
Ch




Porzeczka
Ch


Malina
Ch




Poziomka
Ch


Morela
C




Rabarbar
Z


Poziomka
Ch




Truskawka
Ch


Śliwka
N




Wiśnia
Ch


Winogrona
N








Winogrona czerwone
C




Kapusta kiszona
Ch
Brukselka
N
Awokado
Z
Cebula
C
Bób
N
Kiełki strączkowych
Ch
Cykoria
Z
Bakłażan
Ch
Chrzan
C
Fasola Adzuki
N
Koperek
C
Endywia
Z
Botwina
Ch
Czosnek
C
Fasola Mung
Z
Natka
C
Karczoch
Ch
Brokuły
Ch
Jarmuż
Ch
Fasole suszone
Ch
Ogórki kiszone
Ch
Sałata
Ch
Burak
Ch
Kalarepa
Ch
Glony
Z
Pomidory
Ch
Rukola
Ch
Cieciorka
Ch
Kalafior
Ch
Oliwki
Ch
Warzywa marynowane
Ch
Radicchio
Ch
Cukinia
Ch
Kapusta biała,czerw.,włoska
N
Soja żółta
Ch




Dynia
N
Por
C






Dynia Hokkaido
C
Rzeżucha
Z






Fasolka szparagowa
N
Rzodkiew
Ch






Fenkuł
C
Rzepa
Ch






Groszek, groch
N
Seler naciowy
Ch






Grzyby
Ch
Szczypior
C






Kapusta pekińska
Ch








Ogórek
Z








Papryka
Ch








Pataty
C








Pieczarki
Ch








Pietruszka korzeń
N








Seler
Ch








Soczewica
Ch








Szparagi
Z








Szpinak
Ch








Ziemniaki
N




Kaczka
Z
Baranina
G
Cielęcina
N
Dzik
C
Wieprzowina
N
Kurczak
C
Jagnięcina
G
Wołowina
N
Gęś
N
Flądra
C


Kożlęcina
G


Indyk
N
Karp
N






Zajac
Ch
Krewetka
C








Łosoś
C








Małże
C








Pstrąg
C








Tuńczyk
C








Węgorz
C
Ocet
C
Kakao
C
Cukier trzcinowy
N
Anyż gwiaździsty
G
Glony
Z
Ocet balsamiczny
C
Kozieradka
G
Cynamon
C
Bazylia
C
Sos sojowy
Z


Kurkuma
C
Estragon
Ch
Chili
G
Miso
Z


Lubczyk
C
Lukrecja
N
Curry
G
Sól
Z


Mak
C
Miód
N
Czosnek
C




Oregano
C
Olej słonecznikowy
Ch
Czarnuszka
C




Rozmaryn
C
Olej sezamowy
Ch
Gałka muszkatołowa
G




Tymianek świeży
C
Olej z orzechów wł.
C
Gorczyca
C




Produkty prażone
C
Oliwa z oliwek
Ch
Goździki
G






Słód
N
Imbir świeży
C






Syrop klonowy
Ch
Imbir suszony
G






Szafran
N
Kardamon
C






Wanilia
C
Kminek
C








Kolendra
C








Koper
C








Liść laurowy
C








Majeranek
C








Ostra papryka
C








Pieprz
G








Suszona skórka pom./mandar.
C








Tymianek suszony
C








Ziele angielskie
G


Jogurt
Ch
Kozi ser
C
Jajka
N
Sery pleśniowe
C


Śmietana
Ch
Mleko kozie
C
Masło
N
Sery mocno sfermentowane
C


Twaróg
N
Owczy ser
C
Masło klarowane
C
Parmezan
C






Mleko krowie
N
Kuzu
N






Mleko kokosowe
C








Mleko sojowe
Z








Tofu
Ch




Herbaty owocowe
Ch
Kawa czarna
Z
Soki warzywne
Ch
Herbata miętowa
Ch
Woda mineralna
Ch
Sok z cytryny
Ch
Kawa zbożowa
N
Herbata z rumianku
N
Herbatki Yogi
G
Woda zimna
Ch
Soki ze świeżych owoców
Ch
Czarna herbata
Z
Herbata z kopru wł.
C




Jogurt
Ch
Zielona herbata
Z






Kwaśne mleko
Ch
Gorąca woda
C
















G - gorący
C - ogrzewający
N - neutralny
Ch - ochładzający
Z - zimny